Az őshonos aranykárász

Egyik őshonos halunk az aranykárász, valaha nemcsak a Balaton, hanem minden álló és folyóvízünk jól ismert uszonyosa volt. Mára sajnos az ezüstkárász kiszorította, emiatt most már csak elvétve találkozhatunk vele. A Kis-Balatonban ráadásul olyan mérhetetlenül elszaporodott az ezüstkárász, hogy külön halászprogramot kellett indítani a kifogásukra.

 Az aranykárász igénytelen, szívós hal. Az egészen mostoha körülményekhez is jól alkalmazkodik, oxigénigénye rendkívül alacsony. A tavak vízinövénnyel benőtt, iszapos aljú, sekély, gyorsan felmelegedő részein tanyázik előszeretettel. A folyók főmedrében igen ritkán, inkább csak véletlenszerűen fordul elő, amikor egy-egy nagyobb áradás kimozdítja a hullámtéri állóvizekből. Nagyobb állományai az öreg holtágakban, a mocsarakban alakulnak ki. Elviseli az oxigénszegény viszonyokat, télen pedig – iszapba fúródva – a víz teljes átfagyását is.

tihanyhaltelepites

Feltűnően magas hátú, kerekded hal. Közepes méretű faj, átlagos hossza 15-25 centiméter, ritkán 30 centi fölött. Pikkelyei nagyok, erősen ülnek. Szája körül nincsenek bajuszszálak. Alapszíne aranysárga, de színezete elég tág határok között mozog, melyet a környezete befolyásol. Háta sötétbarna, néha egészen feketés, a dús növényzetű, mocsaras élőhelyeken csak a hasán sárgás-rezes színű. A tiszta állóvizekben feje olajzöld, háta zöldesbarna, néha sárgásbarna, oldalai aranysárgák, a has sárgásfehér néha halványvörös árnyalattal. A folyóvízi példányok színe világos, aranyosan csillogó.

Az aranykárász mindenevő, táplálékát apró gerinctelen állatok, lárvák teszik ki, de a különféle növényi hajtásokat, apró magvakat, valamint szerves hulladékokat is előszeretettel fogyaszt. Ivarérettségét 2-3 éves korban éri el, szaporodása május-júniusra esik. Méret és tilalmi oltalom alá nem helyezett hal.

Európában a biztonságban lévő fajok közé sorolják, ami – főleg az ezüstkárász térnyerése miatt – erősen megkérdőjelezhető. Magyarországon a fenyegetett fajok közé tartozik, ennek ellenére jelenleg nem élvez védettséget.

Az őshonos balatoni halállomány erősítése érdekében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hét helyszínen összesen 85 mázsányi kétnyaras aranykárászt tett a tóba.

forrás: veol